BULAN Ramadhan jelas membawa rezeki melimpah buat pemain pertahanan Kuala Lumpur, Qayyum Marjoni Sabil yang mencuba berniaga makanan tradisi Kelantan iaitu ‘FN Colek Leghak’ di kampung halamannya, di Kota Bharu.

Mula melakukan perniagaan itu sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan bagi mengisi terluang, Qayyum akui dia berpuas hati dengan sambutan menggalakkan daripada pelanggan setakat ini terutama pada bulan puasa.

Bagi bekas pemain Harimau Muda dan pasukan Kelantan itu, dia mengambil inisiatif itu kerana tidak mahu membuang masa tanpa melakukan apa-apa di rumah selain mencari pendapatan sampingan sebagai objektif utama.

FN Colek Leghak.FN Colek Leghak.

“Bahan colek leghak ini semua saya sediakan sendiri iaitu terdiri daripada ayam, perut, telur puyuh dan paru beserta keropok. Cuma kuahnya sahaja yang jadi bahan penting dalam colek ini saya minta ibu sediakan yang menjadi kekuatan kepada colek leghak saya.

“Colek ini sememangnya antara makanan kegemaran orang Kelantan dan senang dijalankan kerana permintaan tinggi. Kebiasaan orang di sini akan makan pada waktu moreh sebaik selepas mengerjakan solat tarawih.

“Setakat ini pelanggan saya paling minimum dalam 20 orang dalam satu hari dan setiap satu set saya jual RM17 beserta tambahan RM 3 untuk caj penghantaran,” katanya.

Di samping itu, dia juga tidak ketinggalan melakukan perniagaan menjual kasut wanita bagi mempelbagaikan pendapatan di bulan yang mulia ini.

Walaupun sibuk dengan perniagaan sementara waktu ini, pertahanan kiri berusia 26 tahun ini akui dia tetap rindukan dunia bola sepak dan berharap Liga Malaysia dapat dijalankan pada September ini.

“Bila sudah lama berehat ini, semakin lama semakin rindu untuk saya turun padang dan berharap penularan wabak Covid-19 ini akan segera berakhir. Tambahan saya bermain dalam semua empat perlawanan dengan Kuala Lumpur dan kami kini berada di tahap terbaik tanpa ada sebarang rekod kekalahan.”

Saya mahu membantu pasukan untuk dapatkan slot ke Liga Super musim depan dan mampu beri saingan dalam Piala Malaysia yang saya lihat saingan agak terbuka berdasarkan format kalah mati untuk musim ini,” katanya.

All copyrights for this article are reserved to Metro