Madrid: Juara bertahan Vuelta a Espana dari Slovenia, Primoz Roglic meraih kemenangan sukar ujian masa semalam untuk merampas kedudukan pendahulu dalam klasifikasi keseluruhan dengan berbaki lima peringkat.

Roglic merampas semula jersi merah daripada kapten Ineos dari Ecuador, Richard Carapaz dengan kedua-duanya bersaing hebat sepanjang Jelajah manakala pelumba Britain, Hugh Carthy menduduki tangga ketiga menjelang klimaks perlumbaan pada Ahad ini.

Tidak ramai menjangkakan Roglic menjuarai perlumbaan sengit peringkat ke-13 sejauh 33.7km dan pelumba Jumbo-Visma itu kini muncul pelumba pilihan mengekalkan kejuaraan pada hujung minggu ini di Madrid.

Tetapi dia hanya mempunyai sedikit kelebihan ke atas Carapaz dan Carthy dengan kedua-duanya hanya dipisahkan hampir seminit dengan pendahulu itu.

ROGLIC bergaya di atas podium. FOTO AFP  ROGLIC bergaya di atas podium. FOTO AFP

Carapaz ketinggalan 39 saat di belakang Roglic manakala pelumba EF Pro, Carthy 47 saat.

“Lebih baik 39 saat di hadapan daripada 39 saat di belakang,” kata Roglic. “Kami perlu terus fokus, mereka benar-benar kuat dan kami akan berjuang untuk itu.”

Penamat bertenaga di puncak Mirador de Ezaro mungkin menghampakan pencabarnya yang mengharapkan keletihan menjejaskan pelumba berusia 31 tahun itu minggu ini.

“Ia cantik,” kata Roglic. “Ia sudah sekian lama sejak saya menang ujian masa. Hari sangat indah, saya rasa kuat, memang mengejutkan.”

Roglic mengetuai Tour de France musim ini sehinggalah dia kecewa pada saat akhir selepas dipintas Tadej Pogacar.

“Kita semua tahu, ia tidak menyeronokkan mengharungi ujian masa tetapi hari ini saya berjaya melakukannya.”

All copyrights for this article are reserved to Metro